Gekko’s ongedierte bestrijding

Afbeelding invoegen

Gekko’s als ongedierte bestrijder

 

Last van spinnen, vliegen en andere insecten in uw kassen? Poep en spinrag? Dan zijn (huis-)gekko’s de ideale ongedierte bestrijders!

Waarom huisgekko’s?

- ze zijn prima biologische bestrijders van alle soorten kleine diertjes

- ze eten dagelijks vele insecten en spinnen, en gaan zelf actief op jacht door de hele kas

- ze worden enkele jaren oud, en planten zich makkelijk voort.

- ze zijn goed bestendig tegen chemische insecticiden en andere middelen

- ze zijn ‘s avonds en s nachts actief, dus overdag ‘lopen ze  niet in de weg’ 

Soorten:

De Aziatische huisgekko (Hemidactylus frenatus), is een kleine hagedis van zo’n 10 tot 14 cm lang, oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië. Ook worden ze wel ‘tjiktjak’ of tjitjak’ genoemd, naar het herkenbare geluid dat ze maken. Tegenwoordig komen Aziatische huisgekko’s voor over de hele wereld, via verspreiding door de mens vanuit havens aan warmere oceanen zoals Florida, Hawaii, Australië en Afrika.Hij is lichtbeige tot bruin gekleurd met donkere vlekken op de rug. Deze gekko kan zijn kleur aanpassen aan de ondergrond waar hij op zit. Aziatische huisgekko’s zijn schemer- en nachtdieren. Onze gekko’s komen uit Vietnam en Indonesië

De Afrikaanse huisgekko (Hemidactylus brooki) lijkt  erg op de Aziatische variant, maar is iets minder afgeplat en is beter bestand tegen wat drogere omstandigheden. Ook deze dieren zijn tot zo’n 14 cm lang.  Onze gekko’s komen uit Togo. 

Huisgekko’s leggen twee eieren per keer, zo’n 5 a 6 keer per jaar. Deze eieren zijn zo groot als een erwt, en hebben een harde, maar wat plakkerige schaal bij het leggen. 

De moedergekko legt plakt de eieren ergens in een beschutte plek, zoals in de hoek van metalen constructie. De eieren zullen dus niet met de planten uit de kas verdwijnen. Vaak worden de eieren door meerdere vrouwtjes samen op één plek gelegd, en komen na 6 tot 8 weken uit. Een vrouwtje kan na een enkele paring meerdere keren bevruchte eieren leggen, aangezien ze aan sperma-opslag doen.

De pasgeboren jongen zijn 2 cm lang en eten kleine insecten en spinnetjes. Huisgekko’s leven in de tropen, en iedereen die wel eens in een tropisch land is geweest heeft ze zeker gezien. Ze hebben zich goed aangepast aan menselijke activiteiten, en zijn ’s avonds vaak te vinden rondom kunstverlichting op zoek naar insecten om op te eten. De ideale temperatuur ligt tussen de 18 c s nachts en maximaal 35 C overdag. In een kas die  s winters niet/weinig verwarmd is zullen ze het niet overleven. Voor kwekers van tropische kamerplanten of vruchten zijn ze dus het meest geschikt. Zoals veel gekko-soorten kunnen ze tegen gladde verticale oppervlakten rennen of zelfs ondersteboven over het plafond lopen. Ze maken daarbij gebruik van kleine haartjes die op lamellen aan de onderkant van de tenen staan.

Neem vrijblijvend contact op als u interesse heeft, vragen over de kosten en dergelijke